Descripció

SUMMER IPA

ROSSA, AMARGA I AROMÀTICA

Hem volgut fer una IPA agradable, fàcil de beure, amb amargor moderada, que ajudi a entendre l’estil a qui no hi està acostumat però que també faci les delícies de qui ja coneix bé les cerveses llupolades.

Ens encanten els aromes del llúpol fresc. Les varietats tradicionals, les nobles o les més modernes amb tocs afruitats i florals espectaculars, alguns molt intensos i d’altres més subtils, però tots amb les seves particularitats que els fan atractius.

Treballem amb llúpols locals, en aquest cas de Cassà de la Selva (Girona) o amb d’altres d’arreu del món. Cada varietat, temporada o origen li imparteixen característiques especials que incrementen l’interès per aquesta planta. En les cerveses d’estil IPA (Indian Pale Ale) actuals aquest aroma de llúpol fresc es considera essencial, i hem treballat per a que hi sigui present.

El nom d’aquesta cervesa no és casual, quan vam dissenyar la recepta volíem jugar amb els sentits de qui la tastava. Vam jugar amb l’alcohol, dissimulat amb alguns malts fa que no es noti massa d’entrada, però els seus set graus hi són. El color, que ens pot fer pensar en una cervesa una mica menys amarga, però l’amargor hi és ben present. I amb l’aroma, que et porta a pensar que el gust serà el propi d’un llúpol determinat i en realitat en boca n’apareix un altre… Quina gata maula!

Alc. 7,2% / DO 1061 / IBU 45 / EBC 11

Història

IPA són les inicials de Indian Pale Ale. Era una cervesa per a les tropes britàniques destinades a les colònies de l’imperi, especialment a l’Índia. El problema era que la cervesa de l’època no aguantava els mesos de viatge per mar (estem parlant dels voltants del 1.780, i les tècniques de conservació dels aliments no tenien res a veure amb les d’ara). Llavors tampoc era possible fer cervesa en climes tan calorosos, amb el que el viatge era l’única opció raonable.

Un fabricant va tenir la idea de fer una cervesa molt més forta que les habituals, pensant que l’alt contingut en alcohol i en llúpol (tots dos bons conservants) ajudarien a la preservació de la cervesa. El resultat va ser espectacular, no només arribava en bon estat sinó que millorava amb el temps. Això va fer que altres fabricants intentessin millorar aquella recepta, i indubtablement ho van aconseguir, ja que es varen desenvolupar algunes cerveses molt més clares i refrescants, fins al punt que la gent, quan tornaven a les illes seguien demanant les cerveses de les colònies, assegurant que eren millors que les locals.

Darrerament, amb les noves varietats de llúpols aromàtics, units a noves tècniques de llupulització i al creixent coneixement tècnic i científic sobre la cervesa i el seu procés d’elaboració, s’estan aconseguint cerveses d’aroma espectacular, fent que la moda IPA creixi més i més cada dia.