Cervesa IPA, història d’un estil clàssic

Vaixell de fusta del segle XIX amarrat al port. S'està carregant cervesa IPA per a ser transportada a les colònies Índies

La Cervesa IPA (India Pale Ale), és una cervesa tradicionalment amb un contingut alcoholic alt, força o molt amarga i molt neta. Té els seus orígens en un context històric ric i complex que es remunta al segle XVIII, amb els britànics a l’Índia. Actualment s’han moderat aquestes característiques, fent-les menys amargues i menys alcohóliques però s’ha conservat i augmentat l’aroma del llúpol. un exemple és la nostra “La gata Maula

Els Orígens de les IPA

Durant el període colonial britànic, la necessitat de transportar cervesa des de la Gran Bretanya fins a l’Índia era un gran desafiament. El llarg viatge per mar, que durava mesos, era dur per a les cerveses lleugeres i de baixa graduació alcohòlica, que sovint es feien malbé. La solució va ser la creació d’una cervesa especial, més forta en alcohol i llúpol, dos conservants naturals excel·lents. Aquesta nova cervesa, més robusta i amb un sabor intens, podia sobreviure al viatge, arribant a l’Índia en bones condicions.

El Significat de cada una de les sigles IPA

La “I” és clara perque ja l’hem explicat, es refereix a Índia. L’origen del terme “Pale Ale” és interessant. Històricament, “ale” és un terme genèric per a la cervesa fermentada amb llevats d’alta fermentació, anomenats així perquè actuen a temperatures més altes, es mantenen mentre estan actius a la part alta del fermentador i donen sabors fruitats. El terme “pale” (pàl·lid) es referia al color clar de la cervesa, comparat amb les cerveses més fosques que eren comunes abans de l’adopció del malteig modern.

Ale

Històricament els britànics feien una distinció clara entre les “ales” i les “beers”, encara que la terminologia i les definicions poden haver canviat una mica amb el temps. Aquesta distinció es basava principalment en el procés de fermentació i els ingredients utilitzats.

  1. Ales: Tradicionalment, les ales són cerveses que es fermenten amb llevats d’alta fermentació. Aquests llevats fermenten a temperatures més altes (generalment entre 15-24°C) i tendeixen a donar sabors més fruitats i complexos. Les ales són els estils més antics de cervesa.
  2. Beers (Lagers): El terme “beer” s’utilitzava sovint per descriure cerveses fermentades amb llevats de baixa fermentació, comeguts com lagers. Aquests llevats fermenten a temperatures més baixes (entre 7-13°C), precipiten bé cap a la part baixa del fermentador i durant més temps, resultant en una cervesa més neta, més suau i amb sabors menys complexes.

Pale

La raó principal per la qual les maltes van esdevnir més pàl·lides amb les tècniques de fermentació modernes està relacionada amb els avenços en el procés del malteig:

  1. Control de la Temperatura: El desenvolupament de tècniques de malteig més precises i controlades va permetre als productors de malta ajustar millor la temperatura durant el procés de secat. Històricament, era difícil controlar les temperatures, i sovint les maltes quedaven massa torrades o fosques. Amb les tècniques modernes, es pot assecar la malta a temperatures més baixes, resultant en colors més clars.
  2. Tipus de Combustible: El canvi dels combustibles utilitzats per assecar la malta també va tenir un gran impacte. Antigament, s’utilitzaven fonts de calor com fusta o carbó, que podien impartir un sabor fumat i generar maltes més fosques. En l’antiguitat per tant totes les cerveses havien de tenir un color fosc i tocs molt fumats. El pas a fonts de calor més netes com el gas natural o l’electricitat ha permès produir maltes més pàl·lides sense sabors addicionals no desitjats. En el moment del canvi, la gent van trobar que les cervèses s’havien tornat pàl·lides (Pale).

Conseqüències en l’Estil de la Cervesa:

Aquestes maltes més pàl·lides han tingut un gran impacte en l’estil i el sabor de les cerveses modernes. Les maltes pàl·lides proporcionen una base més neutra que permet que altres sabors, com els del llúpol, es manifestin més clarament. Això és particularment evident en estils com les IPAs modernes, on el sabor i l’aroma del llúpol són els protagonistes.

El llúpol com a conservador de la cervesa

El llúpol actua com a conservador en la cervesa gràcies a les seves propietats naturals úniques:

  1. Propietats Antimicrobianes: El llúpol conté compostos com els alfa-àcids, que tenen propietats antimicrobianes. Aquests compostos ajuden a inhibir el creixement de bacteris i altres microorganismes que poden espatllar la cervesa o afectar negativament el seu sabor. Això és particularment important en el context històric de la cervesa IPA, ja que la llarga durada dels viatges marítims requerien que la cervesa resistís la proliferació de microorganismes durant mesos.
  2. Estabilitat del Sabor: A més de protegir la cervesa contra els microorganismes, el llúpol també ajuda a estabilitzar el sabor de la cervesa durant períodes més llargs. Els compostos del llúpol poden reduir l’oxidació de la cervesa, un procés que pot portar a sabors indesitjats i reduir la qualitat de la cervesa amb el temps.
  3. Acidesa: El llúpol també afegeix acidesa a la cervesa, un entorn menys favorable per al creixement de molts microorganismes. Aquest entorn àcid ajuda a preservar la cervesa durant més temps.

En resum, el llúpol no només aporta amargor i aroma a la cervesa, sinó que també actua com a conservador natural, millorant la seva vida útil i estabilitat. Això va ser especialment valuós en els primers dies de la fabricació de cervesa, quan altres mètodes de conservació no estaven tan avançats com avui dia. La seva utilitat com a conservador va ser un dels factors clau en el desenvolupament de la cervesa IPA, per la seva capacitat de resistir els llargs viatges marítims sense espatllar-se.

Cistella de la compra
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Més informació
Privacidad